Hornelandrally 2006 - Marathon, controle en strafpunten.

Bob d’Automag    2006-04-06 00:26:00   

Hornelandrally 17 - 18 maart 2006.


Op 17/03/06 stonden op de markt in Weert zo’n 125 auto’s vertrekkenklaar voor een zware twee-daagse puntenrit. In de Sportklasse vonden we een aantal landgenoten :
 Luc Hendrickx als navigator van Cor Meulen op Porsche ;
 Robert Gielen en Freddy Moors op de ex-Droogmans Porsche ;
 Robert Vandervorst als navigator van Edwin van der Looy op Alfa 2000 GTV ;
 André Devos (genavigeerd door John Bekker) op MG B GT
 Ivo en William Nijs op Porsche
 Kurt Vanderspinnen en Filip De Munck op Automag Alfa Guiletta Sprint

Voor de start werden alle deelnemers stevig  ?gebrainwashed’ door Etienne Carlens, verantwoordelijke voor alle vergunningen van de gemeenten waar de rally zou passeren, om een aangepaste rijstijl erop na te houden. Kwestie van de rallysport leefbaar te houden.

Na een heftige start via de regio Dilsen - Tongeren - Luik, dook het veld de Ardennen in. Er vielen al enkele klappen : Robert Gielen diende de Porsche reeds aan de kant te zetten met versnellingsbakproblemen ; Kurt Vanderspinnen reed de uitlaat onder de Alfa uit op een stuk zwaar onverhard. Hierdoor werden 3 minuutjes verloren, maar dit kon tijdens de middagstop worden verholpen.

Vervolgens ging het, na een stevige maaltijd, richting Luxemburg, alwaar een pauze van 2 uur gepland was en er alweer een uitgebreid buffet klaar stond. Op dat ogenblik had Luc Hendrickx de Porsche foutloos over het parcours geleid, en stond derhalve aan de leiding, gedeeld met een aantal Weertse equipes. De andere nog resterende Belgen waren alle terug te vinden in de top tien.

Halt, controle !

Vanaf 20:00 werd de nachtetappe aangevat. Deze leidde na een stukje autoweg naar Frankrijk, regio Thionville - Saarbrucken. Het werd zwaar en lastig om alle punten aan te doen binnen de opgelegde tijd. Luc Hendricks bleef het voortreffelijk doen, zodat de leiding behouden bleef, op de hielen gezeten door Weertenaar Harm Lambrichts. André Devos verloor enkele plaatsen, evenals vader en zoon Nijs. Robert Vandevorst had het genoegen kennis te maken met de franse politiekantoren (wegens rijgedrag van zijn piloot, zoals wij vernamen), en verloor daardoor alle kansen op een ereplaats.

De equipe Kurt Vanderspinnen - Filip De Munck werden in het holst van de nacht opgeschrikt door de wedstrijdleider die aan een controle de auto in dook, en alle tassen fouilleerde naar aanwezig kaartmateriaal. Categoriek werd een straf van 200 punten toegekend, waardoor een top 3 plaats in rook op ging. In zoverre kon worden nagegaan werden door de organisatoren in totaal slechts 3 teams op deze wijze gecontroleerd... Minstens kan gezegd worden dat dit niet meteen als blijk van objectiviteit van de organisator kan beschouwd worden.

Aan de kant op amper 100km van finish !

Zaterdagmorgen werd om 7:30 vertrokken volgens het klassement van vrijdagavond (voor de nachtetappe). Het ochtendgedeelte bestond uit een zeer pittige rit door Luxemburg. Robert Vandevorst en Filip Demunck bleven hierin feilloos kaartlezen, maar zoals gezegd konden geen van deze equipes nog iets goedmaken in het klassement. Luc Hendrickx mistte in dit gedeelte één controle, en kreeg het dus erg warm om met slechts één strafpunt voorsprong het finale gedeelte richting Weert aan te snijden.

Het moet gezegd dat dit laatste gedeelte het minst interessante was van de ganse rally, met doortochten via de regio Verviers, via de Voer naar Weert. Er veranderde dan ook weinig in het klassement, behalve dat de equipe Lambrichts - Denzler op een 100-tal km van de finish de Escort aan de kant dienden te parkeren met een gebroken steekas.

Cor Meulen en Luc Hendrickx free-wheelden dus als winnaars naar de finish in Weert, met 21 strafpunten, gevolgd door van Erkel-Bruens (44 strafpunten) en Schmidt-Den Hartog (63 strafpunten).

 Van der Looy-Vandervorst eindigde 14de met 91 strapunten ;
 Ivo en William Nijs 15de met 99 strafpunten ;
 Andre Devos - John Dekker 30ste met 181 strafpunten ;
 Kurt Vanderspinnen - Filip De Munck 37ste met 227 strafpunten (zonder de penalisatie zouden zij dus 2de gefinished zijn).

De Hornelandrally 2006 was andermaal een moeilijke wedstrijd, waarin de kwaliteiten van de navigator ten zeerste op de proef worden gesteld, en waarin, gezien de aard van de rally (puntenrit) er constant stevig moet worden getrapt. Echter was het marathon karakter van enkele jaren terug (er werd de klok rond gereden, zonder uitgebreide maaltijden en zonder overnachting) erg ver te zoeken. Tenslotte kan toch enige twijfel geuit worden bij de gelijke behandeling van alle deelnemende equipes.

Kurt Vanderspinnen.

Version française

Dank aan Kurt & Filip voor dit relaas,
dank ook aan Eddie Linssen voor de foto’s, meer foto’s kan u zien en bestellen op Eddie’s website.

Vos commentaires

Un message, un commentaire ?

modération a priori

Attention, votre message n’apparaîtra qu’après avoir été relu et approuvé.

Qui êtes-vous ?
Ajoutez votre commentaire ici

Ce champ accepte les raccourcis SPIP {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> et le code HTML <q> <del> <ins>. Pour créer des paragraphes, laissez simplement des lignes vides.