2004 - Een helse marathonrit ?

Bob d’Automag    2004-04-03 00:00:00   


Vanaf 10.15 uur, na een korte briefing onder een stralende hemel, vertrok de eerste wagen bij commentaar van de alom bekende Belgische rallystem van Jean Pierre AMAND. De marathonwedstrijd van de ‘Rallye des Légendes’ was meteen een feit !

Het geheel had een mooi uitzicht, met 86 ingeschreven equipages waaronder wel 40 nieuwelingen. Een voor een zeer gedreven mededingers waren meteen op weg naar de eerste door de inrichters deskundig goedgekeurde technische bocht.

Een ‘roadbook’ met bolleke-pijl bracht de equipages naar de Abdij van Aulne en Biesme-sous-Thuin, waar de eerste ‘CS’ plaatsvond.

Groot was de verbazing van de inrichters, wanneer zij lang moesten wachten vooraleer zij de eerste wagen - nummer 44 ! - zagen opduiken bij de eerste ‘persoonlijke CP’, aan de voet van de kerk, berucht bij de Bianchi.

Enkel een ontleding op een weg die naar garages leidde, moest theoretisch verwarring brengen bij de mededingers, maar eigenaardig leek het ons dat een toeloop van concurrenten alle richtingen uitging en hierdoor vertraging opliep.

De verklaring kwam daarna toen bleek dat enkele wagens deze valstrik, die bij het vertrek nochtans duidelijk was aangegeven, hadden kunnen verijdelen : de vakjes waren genummerd en het “volstond” de rangorde daarvan te volgen...

De 40 eersten vergaten dit en door van het eerste naar het tweede blad van het ‘roadbook’ over te gaan, werden ze verrast door de ordeverandering bij de lezing, in zoverre dat ze verloren reden op een weg die geen enkele arglistigheid opleverde !

Tijd dus om na te denken, orde te scheppen en terug op de goede weg te geraken, waarbij meerdere ‘CP’ over het hoofd werden gezien, werd het nu tijd om Thuillies aan te vallen, met een doortocht bij kleurenkaart 1/25000 (zoals gevraagd werd na de uitgave van 2003).

Een vertakking in het centrum van dit dorp deed enkele punten verliezen bij sommige deskundigen alvorens op te rukken naar Cour-sur-Heure, waar een dubbele ‘persoonlijke CP’ onrust bracht bij die concurrenten, die al verstoord waren geraakt door de ‘CP’ die geplaatst waren op de vier kanten van eenzelfde kruispunt en... een omgekeerd bolletje-pijl in een van de vakken dit kruispunt moest uitbeelden.

Het hoogtepunt deze voormiddag kwam echter van een kaart die in meerdere delen was geknipt en die menig co-piloot grijze haren bezorgde.

De doortocht bij de kerk van Ham-sur-Heure bleek schilderachtig en een vergeten ‘CP’ op dat punt leverde de eerste rangorde van de dag op.

De overwinnaars van 2003, Mahaux-Beyers, kwamen ook in Lobbes als eersten bij de winnaars binnen met 0 strafpunten, gevolgd door Matagne-Schoonbroodt (tweede in 2003) en Minguillon-Bertazzo, die samen de drie equipages vormden die alle valstrikken omzeilden en de 29 verstopte ‘CP’ terugvonden op de 60 km lange geheime trip.

Ook anderen reden opmerkelijk goed, zoals de nieuwkomers Lacroix-Kech.

De top 12 bestond uit die equipages die slechts één ‘CP’ misten, waaronder ook Somville, Faucon, Chamberlan en Puissant, die daardoor hun vroegere prestaties onderlijnen.

Terwijl Troupin (de Alpine op de affiche), Clavareau (met zijn mooie BMW 1600 GT) en Duhaut (met CG 1200S) in hinderlaag liggen, onderstrepen wij de tegenwoordigheid van Corman, Techy, Spooren (vanuit Nederland !), Mohr of Bellanca in de voorhoede !

Na een middagpauze in een aangename omgeving, zowel voor de picknick als voor zijn restaurant - Le Relais de la Haute Sambre - vertrokken onze equipages opnieuw voor een langere trip van 110 km, ditmaal door de streek van Beaumont.

Na een poos kaartlezen, waarmee sommige deelnemers moeite hadden om deze te verteren na hun net genuttigde maaltijd, doken daar opnieuw de ernstige zaken op met een dubbele ‘persoonlijke CP’, vooraleer de doortocht van het beruchte dorpje Thirimont en zijn ‘petit soldat’ aan te vatten.

Een fotograaf ter plaatse vertelde mij wel tien beelden te hebben genomen van sommige deelnemers... daar waar er in feite slechts twee doortochten waren voorzien !

Hier stapelden de strafpunten zich op door foute, doorstreepte en/of ontbrekende ‘CP’, alvorens Leval te vervoegen met de ‘stille’ kaart, met daarna een in een waaier uiteenvallende equipages in de wijde natuur, poëtisch beschreven in de diverse door elkaar gehaalde vakjes.

Onze leiders geraakten er de tel kwijt - zoals u kan merken komt dit ook bij de besten voor - terwijl de Porsche van Gielen-Ninanne een foutloze rit aflegde.

Bij de terugkeer te Aulne viel eveneens de buitengewone prestatie van Minguillon met MG Midget op, de terugkeer op het voorplan van het koppel Lecharlier met MG B, het ontwaken van onze Franse vrienden Thome-Bourgoin met Honda S800, de ontdekking van de Austin Healey van Delbrouck, de standvastigheid van Somville en zijn NSU en ook de opmerkelijke inzet van Larussa die zijn plan moest trekken... helemaal alleen in zijn Alfa Giulietta !

Na twee uur lang wachten op de terugkeer van alle deelnemende equipages, konden de inrichters van de ‘Rallye des Légendes’ het startsein geven voor de maaltijd, terwijl anderen de resultaten intikten en opmaakten.

Om 20.30 uur konden wij uiteindelijk die copiloten feliciteren die getracht hadden alle valstrikken te omzeilen en voornamelijk de nieuwelingen die uit deze rally veel hebben geleerd, waaruit zij later zeker profijt zullen halen.

Van dit soort ritten, met geheime proeven en valstrikken, heeft eenieder al nachtmerries opgedaan van in alle richtingen uitzwermende mededingers en gezworen er nooit meer aan te beginnen !

Nochtans, ieder jaar zijn ze daar terug en halen profijt uit hun (slechte) ervaringen uit het verleden. Dat overkwam ons allemaal en het is belangrijk er de lessen uit te trekken, zich reflexen en automatie aan te meten (controle van het bolletje, de nummers in de vakjes e.a.).

De verdienste van de nieuwkomers uit de top25 is bijgevolg erg groot en wij juichen onder anderen Delbrouck, Techy en Corman toe.

Een speciale vermelding gaat eveneens naar Dehareng-Folie (VW Kever) voor hun 13de plaats en vooral naar Lacroix-Kech voor hun opklimmende 5de plaats.

Bovenaan de rangschikking werd de hiërarchie van de voormiddag duchtig door elkaar geschud door de bekwaamheid van Siva-Siva, de terugkeer van Gielen-Ninanne naar de tweede plaats op het eindklassement en de mooie prestaties van Somville, Duhaut en Curinckx.

‘L’Office des Produits Wallons’ schonk aan ieder van de drie equipages die het podium mochten beklimmen, een mooie mand met streekproducten : Matagne-Schoonbroodt (organisatoren van de ‘Rétroclassic), Gielen-Ninanne (bekenden uit regelmatigheids-wedstrijden) en Siva-Siva die een mooi resultaat behaalden bij het begin van dit seizoen.

Het reisagentschap Delta Soleil beloonde een deelnemer door loting en het toeval wees de heer Piette en zijn BMW 2002Ti aan.

Aankomst bij de Abbdij van Aulne. Zo veel volk !

Deze uitgave van de ‘Rallye des Légendes’ eindigde in de overtuiging dat het mooie weer dit jaar aan onze kant stond, met vele herinneringen aan ... auto’s die in alle richtingen uitzwermden, een uitmuntende sfeer en goede verworvenheden voor de toekomst.

Een toekomst die ons voor 2005 zal brengen naar twee klassen in de categorie Marathon (Beginneling- en Ervaren-Piloten), om iedereen toe te laten de competitievreugde op zijn eigen ritme te beleven !

Met onze dank nog aan iedereen voor zijn deelneming en het vertrouwen en in de hoop u terug te zien in Charleroi in 2005 en/of op 9 oktober 2004 te Maasmechelen voor de ‘Historic Rally M2’ !

PYH

vertaling GW

Un message, un commentaire ?

modération a priori

Attention, votre message n’apparaîtra qu’après avoir été relu et approuvé.

Qui êtes-vous ?
Ajoutez votre commentaire ici
  • Ce champ accepte les raccourcis SPIP {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> et le code HTML <q> <del> <ins>. Pour créer des paragraphes, laissez simplement des lignes vides.