De 29ste uitgave van de Beurs van Audruicq - 27/02/2023

Bob d’Automag    2023-02-04 15:59:23   

De 29ste uitgave van de Beurs van Audruicq (Pas de Calais) 27/02/2023


Voor de 29ste uitgave zal de Beurs van Audruicq bijna 60 exposanten en 10 clubs samenbrengen zowel in de hal als buiten.

Datum : 26 Februari 2023 van 9h - 17h30

Adres : AUDRUICQ (Pas de Calais) Avenue de Nortkerque

Een Belgische specialist in SIMCA-onderdelen, een handelaar in gereviseerde TRACTION-onderdelen, zandstraalapparatuur, demonstraties polijsten of uitdeuken zonder spuiten, documentatiestands, een hoedenmaker, auto- en motoronderdelen, miniaturen en oud speelgoed, het aanbod zal gevarieerd en omvangrijk zijn, met 400 meter indoor stands en een tiental outdoor stands.

De thematische tentoonstelling is gewijd aan SIMCA, over de PIGOZZI-periode (1934-1963)

Terwijl Frankrijk in de jaren dertig een protectionistisch beleid voerde en de invoer van buitenlandse auto’s zwaar belastte, omzeilden bepaalde merken dit systeem door hun auto’s in Frankrijk te assembleren. FIAT vraagt vervolgens zijn leverancier van oude metalen, Henri Théodore PIGOZZI, om een bedrijf op te richten voor de assemblage van zijn modellen. Zo ontstond eind 1934 de Société Industrielle de Mécanique et de Carrosserie Automobile, de "SIMCA", in de voormalige DONNET-fabrieken in Nanterre.

Aanvankelijk waren de SIMCA-FIAT’s alleen de 6cv en 11cv, de Topolino en de rebadged 1100 FIAT. Het eerste model dat specifiek is voor Nanterre zal de SIMCA 8 coupé zijn en het zal tot na de oorlog moeten wachten voordat de SIMCA’s hun eigen persoonlijkheid hebben, met de ARONDE en zijn vele afgeleiden, sport of commerciële voertuigen. In 1954 breidde de overname van FORD Poissy het gamma uit met de V8 (de VERSAILLES en daarna de CHAMBORD-lijnen).
Laten we de andere activiteiten van de SIMCA INDUSTRIES-groep niet vergeten, zoals SOMECA-tractoren, UNIC-vrachtwagens, de samenwerking met Amédée GORDINI.


PIGOZZI moderniseert, net als in zijn tijd André CITROEN, de Franse auto met de noties van een uitgebreid assortiment, goed gedifferentieerde jaargangen, eindeloze kleurencombinaties. Reclame, bioscoop, het verschijnt overal, totdat SIMCA een tijdlang de tweede Franse fabrikant achter het management van Renault wordt.
Eind jaren 50 verloor FIAT het belang in zijn Franse dochteronderneming en verkocht SIMCA AUTOMOBILES aan het Amerikaanse CHRYSLER. PIGOZZI lanceert de SIMCA 1000 voordat hij begin 1963 werd verdreven ; hij stierf eind 1964, hij was 66 jaar oud.

Wat er daarna gebeurde weten we wel, met de overname door PEUGEOT, het onhandige hergebruik van de naam TALBOT (merk gekocht door SIMCA in 1958) en het opzettelijk tot zinken brengen van het netwerk door het merk van Sochaux.
Maar de herinnering aan SIMCA is goed verankerd onder verzamelaars !

Op de Beurs van AUDRUICQ : zullen 13 auto’s dit epos illustreren, van het type 5 tot 1000.

Een tweede platform zal gewijd zijn aan bromfietsen en cyclo-sport.

L’Aventure MATRA viert de 50ste verjaardag van de Bagheera en de overwinning op Le Mans, en de Traction Universelle presenteert een van de allereerste 7 verkochte exemplaren in de afdeling. Ook aanwezig zijn de Amicale FACEL VEGA, de LAND ROVER-club, de Papys 4L, de SOLEX-club en verschillende regionale clubs...

Toegang, voor 16-plussers, is 4€ ; bestuurders van oude voertuigen krijgen een gratis drankje aangeboden en voor hen is een grote parkeerplaats gereserveerd. De beurs is open van 9.00 uur tot 17.30 uur. Twee bars en een cateringservice zullen beschikbaar zijn voor bezoekers.

De Tacot Club Calaisien (te volgen op www.tacotclubcalaisien.com) organiseert in 2023 verschillende evenementen, waaronder een bromfietstocht en een vooroorlogse rally. 2024 wordt het jaar van de vijftigste verjaardag van de club en de 30ste beurs, met een grote 15-daagse rally. De dynamische Club Calaisien hoopt de mijlpaal van 150 leden te bereiken !

Op 30 minuten van de Belgische grens zullen onze Vlaamse en Waalse verzamelaars heel snel Audruicq bereiken, de afspraak wordt gegeven op zondag 27 februari 2022 van 9u tot 17u30.

Het adres : Salle Polyvalente – avenue de Nortkerque – Audruicq (GPS longitude 2,0833 – latitude 50,8833)
Toegankelijk via de uitgangen n°50 op snelweg A16 en n°2 op snelweg A26.

INFO : Website : www.tacotclubcalaisien.com, en op Facebook Tacot Club Calaisien.
Contact email : laboursedaudruicq@gmail.com Telefoon : +33 (0)6 07 25 99 51

Un message, un commentaire ?

Qui êtes-vous ?
Ajoutez votre commentaire ici

Ce champ accepte les raccourcis SPIP {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> et le code HTML <q> <del> <ins>. Pour créer des paragraphes, laissez simplement des lignes vides.