HISTORIC RALLY M2, Succes eerste Editie, een oproep voor herhaling !

Bob d’Automag, P-Y Hendrickx    2003-09-07 00:00:00   


Lien version Française

Op zondag 7 september vierde Shopping Center M2 te Maasmechelen een 1ste jaar bestaan, en voor die gelegenheid was de HISTORIC RALLY M2 georganiseerd door het Automag Team, die in april van dit jaar ook de "RALLYE DES LEGENDES" organiseerde in Charleroi... Shopping Ville2.

Renault 8 Gordini met Morgan.

Met 32 wagens in de Marathon klasse, en iets meer in de Toeristische klasse, schonk de HISTORIC RALLY M2, voor een eerste editie, een mooi programma voor de toeschouwers.

De Toeristische klasse bevatte meestal lokale deelnemers die even kwamen kijken hoe het Automag Team (in deze streek nog een onbekende organisatie is) een rally parcours in de Kempen en Maasland uitstippelde. Het resultaat was een zeer mooi peloton van legendarische auto’s die door de heide en de landelijke dorpjes trok ! De inwoners bewonderde de oldtimers die voor hun deur reden, dat waren zeer verschillende merken zoals Morgan, Corvette, MG, Ford Anglia, Renault Gordini, DKW... een paar Kevertjes en een bloedmooie Jaguar XK 150.
Een speciale aanmerking ging naar een Hollands koppel die met een zeer zeldzame dwergauto Trojan Heinkel kwam aangereden.

Mercedes 180 D.

Veel Franstalige deelnemers kwamen, via de Marathon klasse, de Maasland streek ontdekken. Zij hadden ook hun oldtimer en rallywagen klaargemaakt. In deze klasse was de verscheidenheid ook zeer opvallend : MG, Triumph, Fiat, Mini, Mercedes, VW, BMW, Opel, of Renault Alpine A110, een zeldzame en voor het publiek onbekende CG 1200S, de Porsches waren ook van de partij met een 356 SC of 911.

Er waren welbekende equipages aanwezig, en ook veel favorieten voor de overwinning !
Daarbij waren er ook echtparen die hier aanwezig waren om onze oriëntatie rally te ontdekken, en ook om bij te leren over al die snufjes die je in deze type van rally al kan tegenkomen.

VW Karman van Marc Verleye hier met zijn zoon op rally pad !

Zo hebben we mensen mogen verwelkomen zoals Dh Lambert en Meurice met een Opel, de "Lotus drivers" Persoons en Morialme, de Chevrolet Corvair van Retelet en de Fiat van de gebroeders Bots... allen gretig om deze Marathon road-book te ontdekken.

Lancia Fulvia 1.3 S van de familie Oosterbaan.

Soms is de mechaniek ook wat humeurig, dit was het geval voor de Mini van Francis-Robbe die het ganse weekend op de motor van zijn autootje werkte om deze zondag erbij te zijn. Hij was erbij maar kon niet starten : pech met de kulas van zijn Mini.

De eerste road-book bracht de deelnemers tegen 10h30 ten zuiden van Maasmechelen in de maïsvelden en aardbeien, op rechte en smalle betonwegen. Na enkele kilometers rijden in de bossen, zaten de deelnemers rond het dorp van Rosmeer, waar ze in de velden hun weg moesten terugvinden met de hulp van het bolleke-pijl systeem in het road-book. Het kon eenvoudiger geweest zijn als de vakjes niet door elkaar geplaatst waren !

Een eerste Check-point met mensen van ons Team die daar een controle uitoefende kwam deze oefening verwarren ! Ongeveer de helft van de deelnemers waren getrapt en sommige konden er niet goed meer aan uit. Alle wegen lijken op mekaar, snijden elkaar af... meteen was het van opletten en herbeginnen. Vanuit de hoogte van het dorp kon men het ballet volgen, rallywagens die kris kras van links naar rechts op zoek waren naar de juiste weg. Mooi om te zien !

De Mercedes 190Sl van Harrie Driessen en Lily aan de Check Point !

Bij de 2de controle, waar de rallyrijders 3 maal langsreden, waren de gezichten zeer verschillend : de ene dachten dat ze goed waren, de anderen waren aan het tegenpruttelen omdat ze een domme fout gedaan hadden, en de anderen die blij waren dat ze iets nieuws geleerd hadden en... trachten nog een aanwijzing bij te krijgen.

Volkswagen 1967, van F.Siva zal op de 4de plaats eindigen.

De volgende moeilijkheid was met een "seconde controle" waar meerdere ploegen hun verbondenheid op prijs kunnen stellen en zonder strafpunt kunnen doorrijden. Deze eerste ronde eindigde met een "kaartlezing" die de auto’s terug naar de Shopping Center M2 leidde waar piloten en copiloten rustig konden eten en de eerste indruk van de rally konden weerleggen.

Zeer goede wegen, een fijne road-book vol met snufjes waarvoor je zeer goed moet opletten, valse en echte Check-Points, iedereen had wel een twijfelzucht maar was tevreden van deze zonnige voormiddag en de goede humeur van de organisatie.

Teddy bear & Morgan +4

De vaststelling van het klassement voor deze eerste ronde was duidelijk, alles was nog mogelijk want 7 equipages hadden het zonder fout gedaan, 8 anderen hadden maar 2 CP’s mis !
De spanning bleef in zijn geheel, met 15 wagens op 26 geklasseerde die nog een podium binnen bereik hadden was de rally nog niet uitgespeeld.

De favoriet van de streek met zijn TR3 (de mascotte van de officiële affiche)de ploeg Curinckx-Meeus zat er goed voor, ze waren op kop met een perfect parcours. De achtervolgers waren niet ver, Matagne met zijn Smart (i.p.v. de MGA die de vooravond pech had) , Gresnich met de Porsche, Minguillon met zijn MG Midget krijgt ook de felicitaties, zoals het Frans team Duhaut die van Calais kwamen (niet vlakbij !) deze waren allen in de Top 5 !

De TR3 van Curinckx-Meeus op kop in de eerste ronde !

De 2de ronde van 70 km ging deze keer ten noorden van Maasmechelen met een heel ander landschap en kronkelige wegen tussen Dilsen, Neeroeteren en Maaseik.

Een eerste "ontbinding" bracht wat moeilijkheden voor de copiloten en deed hun terugdenken dat concentratie en kalm blijven heel wat kan meebrengen in deze type van discipline.
De familie Clavareau had dit goed begrepen, en kon zo de valluiken vermijden van deze namiddag. Nog wat oefenen met de "Seconde Controle" en zij zullen ook kandidaat worden voor de overwinning !

De volgende controle trok wat zorgen mee, deze CP was zo geplaatst dat die bijna fataal werd voor de inspanningen van meerdere equipages. Hier moest men CP en CS beheren op enkele meters, en in zeer weinig tijd !

Eindelijk kwam iedereen in goede orde tot de aankomst, zelfs als sommige wagens niet aan de laatste CS konden deel nemen wegens timing overschrijding. Het was tijd om een drankje in het patio van de M2, en daar kon men verrukkende verhalen horen over deze spannende dag, terwijl de organisatie de laatste resultaten uitrekende.

Om 18h00 was het zover, en de prijsuitreiking kon plaats hebben in de patio van Shopping M2, waar het Automag Team de Rally poort geplaatst had en de wagens van de winnaars kon oproepen.
Iedereen kreeg een aandenken van de Shopping M2 en een zoentje van de charmante hostesses van de "Miss Belgian Fashion" die er voor de gelegenheid bij waren !

Dit was de gelegenheid om de jongste copiloten te feliciteren Verleye en Van de Acker, en de equipages Oosterbaan en Persoons de bemoedigen voor hun prestatie en deelname aan deze Marathon klasse ; en de Franse equipage van Calais te bedanken voor hun komst in Maasmechelen.
Werden ook gefeliciteerd, de MG ploegen Lecharlier, Polome, en Minguillon voor hun behoorlijk resultaat.

De familie Clavareau met de BMW 2002 op een mooie 6de plaats.

Andere mensen werden ook geëerd voor hun regelmatigheid, Troupin, Clavareau, Matagne en Siva verdienen hun resultaat, maar ook een eervolle vermelding om de hulp die zij doorlenden aan andere minder geëxperimenteerde deelnemers.

De prijsuitreiking in Shopping M2.

Het eind podium luid als volgt :

-  3° : de Mercedes 230SL die de overwinning haalde in de "Rallye des Légendes" heeft één fout cash moeten betalen, die 1ste CP komt hen fataal uit want verder deden ze een zonder fout parcours. Mahaux & Beyers zeer tevreden over de organisatie beloofden volgend jaar terug te komen.
-  2° : De Porsche 356SC van Lienne & Freches, de mannen waren in hun nopjes, en behaalde een mooie 2de plaats.
-  1° : De Porsche 911 van Gresnich & Hibert, 4de in de "Rallye des Légendes" mogen trots zijn van hun vooruitgang, zij realiseren een perfect parcours met alle CP’s en zonder penaliteit in de CS ! Proficiat.

Chevrolet Corvair.

Na de prijsuitreiking, kregen de deelnemers van de Toerisme klasse een aandenken van deze HISTORIC RALLY M2, en herinnerden zich de belevenissen die ze die dag tegenkwamen, molens, lama’s , herten en nog veel meer tijdens deze oldtimer rally.

De HISTORIC RALLY M2 zit erop, we spreken af in 2004 voor de RALLYE DES LEGENDES (eind april) en zeer waarschijnlijk in september voor de HISTORIC RALLY M2.

Dank aan u allen voor u deelname aan deze rally.

Denk eraan : u mag ook een woordje achterlaten in de forum onder dit artikel.

PY. Hendrickx & R. Wuyts en de volledig team van Automag aanwezig in Maasmechelen : Georges - Karine - Laurence - Marjorie - Nancy - Vincent, en ook dank aan Albert Renotte en vrienden.

Kijk ook naar het foto album !

... en de resultaten van de Marathon klasse

Un message, un commentaire ?

modération a priori

Attention, votre message n’apparaîtra qu’après avoir été relu et approuvé.

Qui êtes-vous ?
Ajoutez votre commentaire ici
  • Ce champ accepte les raccourcis SPIP {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> et le code HTML <q> <del> <ins>. Pour créer des paragraphes, laissez simplement des lignes vides.