2004 -De ‘Rallye des Légendes’ en het Toerisme in alle gemoedelijkheid.

Bob d’Automag    2004-04-30 00:00:00   

Een vrolijke, toeristische rallyuitstap, op zondag 25 april 2004.


Het Automag-team was, na een korte nachtrust, opnieuw al vroeg bedrijvig op het voorplein van Carollywood en Ville 2 te Charleroi, op deze zondag van 25 april, om de parking, de ontvangst en het vertrek voor te bereiden van deze tweede dag van de ‘Rallye des Légendes’, die nu uitsluitend was voorbestemd tot een wandeling door het platteland.

Bekommerd om de verwachtingen, hebben wij, tot eenieders genoegen, gekozen voor een vreugdevol weekend. De zaterdag was weliswaar besteed geweest aan de liefhebbers van oriëntatieproeven, beslist een sportievere aanpak, maar deze zondag bracht eveneens een groot publiek bij elkaar en een zeer verscheiden autopark.

Autobianchi Bianchina

Als sommigen al verkozen hadden om op zondag terug te keren met de hele familie in de auto, waren er nu toch wel 80 nieuwkomers present, in vergelijking met de vorige dag, die vanaf 9.00 uur aanschoven in het vertrekkerspark.

De start !

Een uur later waren 103 uitzonderlijke en historische wagens klaar om, na een korte welkomstbriefing die aan iedereen de geest van deze manifestatie in herinnering bracht, de start te nemen.

Al slenterend tussen de mooi, volgens nummer gerangschikte wagens, kon het grote publiek voorwaar een echt rollend museum aanschouwen.

Sabra Sport

Zoals daar waren, de SABRA SPORT, een zeldzame Israëlische wagen, meerdere AUSTIN HEALEY, BENTLEY Type R, ROLLS-ROYCE, ROVER P2 en P5 Coupé of nog een BUICK SEDAN van 1929 en de RENAULT Celtaquatre van 1935.

Renault Celtaquatre 1935

Iedereen kreeg een uitgebreid roadbook, met het volledig traject in bolleke-pijl-stijl en aangevuld met meerdere gegevens. Daarna vertrokken de deelnemers, onder begeleiding van de commentaar van J.P. Amand, om even later de stad uit te rijden over een weg die men u voorwaar nooit aanwijst, maar die wel het grootste industrieel erfgoed van Charleroi vertegenwoordigd. Een weg dwars door een geheel van staalindustrie, alvorens plotseling op te duiken in de groene omgeving van de Abdij van Aulne en iets verder in het mooie dorpje Ragnies... Wat een tegenstellingen !

Mooie omloop ...

De omloop in de voormiddag bood de deelnemers de mogelijkheid om sommige monumenten, kastelen en hoeves te ontdekken, door middel van een vragenlijst met foto’s.

De tocht ging vervolgens door Thuillies, Ham-sur-Heure, Gozée en Thuin om verder, bij zeer mooi weer en onder steeds grote belangstelling van de dorpelingen uit te monden bij het kasteel van Ham-sur-Heure, het platteland rond Nalinnes, meerdere kasteelhoeves en een panoramisch uitzicht op de vallei van de Samber.

AC Cobra

De middagstop vond eveneens plaats, zoals gisteren, te Lobbes bij de ‘Relais de la Haute Sambre’, waar sommige deelnemers van de vorige dag ons opwachtten.

De landelijke omgeving, een helblauwe lucht en een gesloten park gaf eenieder de mogelijkheid een broodje te nuttigen of te picknicken bij het water, in het bos of zelfs op het terras van het restaurant. Een niet te vergelijken omgeving, waarin iedereen de mogelijkheid vond over zijn passie te praten met toeschouwers of deelnemers.
Anderen verkozen dan weer om de organisatoren op te zoeken en hen hun ervaringen mede te delen omtrent de vorige dag, raadgevingen op te doen voor de toekomst en zelfs opbouwende kritiek te uiten om op die manier de volgende uitgave nog beter te maken.

Peugeot 203

Om 14.00 uur werd het startsein gegeven voor de namiddagrit. De wagens vertrokken in de richting van Thirimont, alvorens het Belgisch grondgebied te verlaten voor een ritje in Frankrijk dat ons bracht naar Bersillies l’Abbaye en Coulsore. Deze hellende kleine wegen, in het groen en onder een stralende zon, maakten de bestuurders gelukkig en waren tevens een lust voor het oog van de inzittenden.

Rustige wegen van de Bianchi ...

De terugweg ging over Leval, met een rustpauze in Beaumont die aan de deelnemers de mogelijk gaf om even bij te praten en zelfs het glas te heffen op een blijvende vriendschap !

Via kleine en zeer rustige wegen bij Solre St Géry, Grandrieu en Clermont reden onze dappere oldtimers van voor 1970 in de richting van Landelies en de sluis, onder het verrukte oog van het steeds talrijker wordende publiek.

Het verkeer in de onmiddellijke omgeving van de abdij moest zelfs door het Automag-team in handen worden genomen om alles ordelijk en zonder opstoppingen te laten verlopen.

Buick Sedan 1929

Om 18.30 uur stipt kwam de laatste wagen, een BMW Isetta van 300cc, door het portiek binnengereden en vervoegde de anderen op de ruime parkingplaats. Nu konden al die dorstige en hongerige teams zich naar de "brasserie" reppen voor een etentje en een drankje, met daaropvolgend de prijsuitreiking.

Wat nu de negen foto’s met bijhorende vragen betreft : vele mededingers hadden de ritten met aandacht gevolgd en daarom moest de bijkomende vraag uitsluitsel brengen. Het gewicht van de monnik die het ‘gewijde’ bier van de Abdij van Aulne aanprees was : 9,150 kg.

Austin A30

De OPW prijzen !

De volgende winnaars kregen een mooie prijs, aangeboden door de Dienst voor de Waalse Producten (O.P.W.) :

- 1. DEWILDE-FONDAIRE, Triumph Herald
- 2. QUENNE-VICINI, VW Kever
- 3. PERROT-MARNEFFE, Fiat 500 Abarth.

En tenslotte, bij algemene stemming, werd de prijs van de originaliteit uitgereikt door het reisagentschap Delta Soleil aan het sympathieke, zeer ‘Schotse’ team Barquin-Thiry, met de Bentley Type R van 1953.

Alleen dit nog : het publiek bleef wel met de vraag opgescheept zitten, of onze vrienden de Schotse geplogenheden, voor wat de kleding betrof, wel helemaal hadden opgevolgd ? ... Dit zonder verdere commentaar !

En met een concert van de dynamische SEBI LEE eindigde dit rallyweekend van Automag.

De twee dagen verliepen vol mooie herinneringen, met vreugdevolle gezichten, in een goede luim, in gemoedelijkheid en met een gelijklopend gevoel van een volbrachte taak door het rallyteam van Automag en alle genodigden voor dit weekend : onze oldtimers en hun deelnemers !

Tot in 2005 !

Un message, un commentaire ?

modération a priori

Attention, votre message n’apparaîtra qu’après avoir été relu et approuvé.

Qui êtes-vous ?
Ajoutez votre commentaire ici
  • Ce champ accepte les raccourcis SPIP {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> et le code HTML <q> <del> <ins>. Pour créer des paragraphes, laissez simplement des lignes vides.